Känner du igen dig?
-Jag vill gå ner i vikt men har provat på så många olika metoder och dieter men lyckas inte hålla kvar vid det. Vad gör jag för fel och vilka ska man tro på ?
– Känner mig ofta seg och trött under dagen, tappar energi.
– Jag måste ha något uppiggande i form av något sött under dagen. Antingen på lunchen eller nästan varje gång jag handlar slinker det med någon god choklad eller annan sötsak. Hur ändrar jag det mönstret?
– Jag vill att det ska vara lätt att laga näringsriktig mat.
– Jag tycker jag hittat en bra balans under veckan, men sedan blir svårare till helgen. Då blir det nästan att jag ”frossar” i allt. Tappar motivation och känner mig onyttig.
– Jag vill gå upp i vikt men lyckas inte? Känner mig svag och energilös.
– Bra mat vid muskeluppbyggnad.
– Jag vill behålla min nuvarande vikt. Hur gör jag för att vara viktstabil?
– Jag har mycket värk i leder och muskler. Kan kosten påverka?
Osv……
Frågorna kan vara många. Likaså teorierna kring kost och hälsa. Det vi ibland upplever är att vi ser det som ett misslyckande, att inte klara av att hålla en balanserad vardag. Ge dig inte tillåtelse att känna så.
Det är inget misslyckande utan det vi istället borde göra är att värdera vår vilja och prestation lite högre. Vi har utmanat , testat och sökt information. Du var på väg…….men förutsättningarna, de råd och tips du gavs passade kanske inte just dig vid det tillfället? Det jag menar är att vi ibland är mer eller mindre mottagliga till förändring och att vi behöver prova oss fram på nytt för att finna rätt väg. Möjligheterna är oändliga…med rätt drivmedel.
Förändringar skapas oftast genom att man inte pressar eller stressar fram något utan ger det sin tid.
Idag har vi ett brett utbud av olika hälsometoder vilket är positivt men som även kan skapa en del frågetecken kring vad som passar din vardag. Svaret är inte givet utan det är som med mycket annat i livet. Det viktigaste är att vi hittar glädje i det vi gör, meningsfullhet och se resultat som fungerar över tid.
I det stora hela innefattar det inte enbart kost utan även sömn, stressnivåer under dagen i och utanför arbete, trivsel , träning, avslappning, socialt umgänge, egen tid för återhämtning , syre , sol , djur , natur och så mycket mer.
Ej att förglömma så kan mycket av tidigare nämnda saker även påverka och ge obalans i våra hormoner. Många studier visar idag på sämre kost , sömnbrist, stress ,oro och ångest , inte bara idag utan en stressad livsstil kan vara negativt under längre tid. Ta dig tid och fundera vad som fungerar mindre bra/bättre i din vardag just nu.
En liten jämförelse
Många bäckar små av sämre vattenkvalite leder ofta till en försurning dvs av sjön. Det visade sig att vattenkvaliten var sämre hos flertalet av dessa bäckar och resultatet, försurning. Så i jämförelse även vår kropp vilket på samma sätt ger upphov till obalans på många olika plan. Exempel på det kan vara fettinlagring runt midjan , huvudvärk, trötthet, värk i leder/muskler på olika ställen av kroppen, låg energi, depression etc.) Så hormoner i obalans påverkar oss i hög grad.
Hur kan kosten påverka?.
Ett litet urval av frågor av många kring detta.
1. Hur påverkar kosten vårt mående ?
2. Hur får man en ” balanserad insulinnivå ” via mat och dryck där man behåller energi under hela dagen.
3. Hur viktigt är det att tugga maten ordentligt?
4. Varför är det viktigt med att måltiden blir till en avslappnad stund på dagen? Och hur påverkas matsmältingsapparaten av vad vi äter och exempelvis att ”överäta” ,vätska, salt m.m.
5. Hormonpåverkan. Vad kan vi förändra i vår vardag.
6. Hur ska man ha tid att leta näringsriktiga livsmedel och recept? Klarar man det?
7 . Kan olika slags dieter vara bra och behöver vi verkligen räkna kalorier?
När det gäller dieter och att räkna kalorier finns det lite olika teorier om. Även här är det väldigt individuellt vad som passar just dig. Känner du igen dina symtom på din kropp? Återigen vad reagerar den bättre eller sämre på?
Kroppen signalerar till oss när något inte stämmer. Börja att utgå därifrån. Ta en närmre titt på din hy, hår, naglar, värk osv. Skriv gärna ner anteckningar under en tid och se när symtom uppstår. Kanske är det så att du redan i det läget upptäckt ”bränderna”?
Angående kaloriräkning kan det vara till en god hjälp att se över sitt dagliga energibehov. Både under tränings samt vilodagar. Utan att gå hungrig. Ge din kropp näringsriktiga livsmedel helt enkelt.
Här kan du ta hjälp av mig som kostrådgivare. Jag ger dig tips och råd på hur du kan förändra ett beteende av dina kostvanor. Hur tillgodogör du dig bäst makro och mikronutrienter ( Kolhydrater, fett , proteiner, vitaminer, mineraler) Energidensiteten i maten och hur den påverkar näringen i ett livsmedel etc.
Med en målsättning om att förändra något även med små medel har du skapat ett nytt kapitel i din ”livsbok”
Vad ingår i kostplanen?
- Anamnes/ Hälsodeklaration där jag genom konsultation tar reda på dina målsättningar med din hälsa, nuvarande rutiner, önskad förändring, etc.
- Analys av ditt nuvarande levnadssituation.
- Råd och tips och inspiration av näringsriktig mat där makro/ mikronutrienter anges på ett tydligt sätt.
- Individanpassat kostschema samt övriga tips och tankar till förändring i den situation du befinner dig i nuläget. Gäller under 4 veckor med möjlighet till fortsättning.
- Utvärdering och återkoppling av mig i slutet av varje vecka.
Via personlig mailkontakt har du möjlighet att kontakta mig närsomhelst alla dagar i veckan.
Jag återkopplar alltid inom 24 h.
4 veckor…………………………………………………………1050:-
Varmt välkommen att investera i din hälsa.
Carolina
Lic. Kostrådgivare via Axelsons